Vízie Strany živnostníkov Slovenska siahajú za horizont týchto volieb

23.02.2012 Košice

Košice 22. februára (TASR) – Strana živnostníkov Slovenska (SŽS) sa uchádza v predčasných parlamentných voľbách s kandidátkou, na ktorej je len 28 ľudí. \"Sme mladá strana, registrovaní sme boli 14. júna 2011 a nemáme pred voľbami veľké oči. Náš čas by mal prísť najmä v komunálnych a regionálnych voľbách a potom možno vo voľbách o štyri roky,\" uviedol pre TASR predseda SŽS Vladimír Krivjaník.

Vyhlásil, že strana má svojich členov a priaznivcov v každom kraji, pričom sa zameriavajú na osobný styk s ľuďmi, ktorým predstavujú svoje vízie a program. \"V prvom rade chceme osloviť tú skupinu ľudí, ktorá pracuje. Nielen podnikateľov. Ale ide nám o ľudí, ktorí sa podieľajú na tvorbe hodnôt pre túto krajinu,\" spresnil Krivjaník. Zdôraznil, že tri štvrtiny všetkých zamestnaných ľudí na Slovensku pracuje za mzdu, ktorá je hlboko pod štatistickým priemerom. \"Priority teda treba postaviť tak, aby sme najskôr zdroje získali a potom môžeme rozdeľovať. Nie tak, ako tomu bolo v prípade lekárov,\" vyhlásil predseda SŽS.

Pochopiteľne sa strana snaží o zlepšenie podmienok pre podnikateľov. \"Ak podnikateľ bude mať zdroje a nebude len prežívať, následne získa zdroje aj štát a podnikateľ si bude môcť dovoliť aj zamestnať ďalších ľudí,\" objasnil Krivjaník. Pripomenul však, že opačne tento systém nemôže fungovať, pretože ak podnikateľ nebude mať vytvorené dobré podnikateľské prostredie, bude zatvárať svoje prevádzky, lebo neunesie prenesené náklady zo štátu. \"Vstupujú tu aj ďalšie faktory, ktoré likvidujú toto prostredie – nevymožiteľnosť práva, obrovská nezamestnanosť a ďalšie synergické záležitosti,\" poznamenal.

Štát by mal pre podnikanie vytvoriť také podmienky, ktoré nesúvisia od vôle podnikateľa, ale vytvárajú mu istý servis, napríklad rýchlosť konania, služby na úradoch, štátna správa. \"SŽS je jednoznačne za to, aby sa podporil domáci podnikateľský sektor a by nebol diskriminovaný vo vzťahu k štátnym dotáciám a stimulom, ktoré sú určené len pre veľké zahraničné firmy,\" dodal Krivjaník.

Jeho strana ide do volieb samostatne, pretože podobný volebný program nemá žiadna iná strana a to aj za tú cenu, že vedenie SŽS si je vedomé nereálnosti obsadenia parlamentných kresiel. \"Vízia nášho programu je však oveľa dlhodobejšia a siaha ďaleko za horizont týchto predčasných parlamentných volieb,\" doplnil šéf SŽS.
 

Vyberte región